ලෝකයෙහි වෙසෙන අසාමාන්‍ය පිහිටීම් සහිත දුර්ලබ සතුන්

 1,241 Total views,  10 Views today

01.Thorny Dragon – කටු සහිත මකරා

කඳුකර යක්ෂයා(the mountain devil), කටු කටුස්සා, කටු සහිත මකරා (thorny dragon) සහ මොලොච් ලෙසද හැඳින්වෙන කටු පඳුරු යක්ෂයා (මොලොච් හොරිඩස්) – The thorny devil (Moloch horridus) අගමිඩේ පවුලේ කටුස්සන් විශේෂයකි. මෙම විශේෂය ඕස්ට්‍රේලියාවට ආවේණිකය.ඔවුන් ජීවත් වන්නේ මහාද්වීපයේ අභ්‍යන්තරයේ ශුෂ්ක පඳුරු හා කාන්තාරවල ය. එය මොලොච් ( Moloch ) කුලයට අයත් එකම විශේෂයයි.ඔවුන්ගේ සම්පූර්ණ දිග සෙන්ටිමීටර 21 (අඟල් 8.3) දක්වා වර්ධනය වේ (වලිගය ඇතුළුව), ගැහැණු සතුන් සාමාන්‍යයෙන් පිරිමි සතුන්ට වඩා විශාලය.මෙම සතුන්ට අවුරුදු හයත් 20 ත් අතර කාලයක් ජීවත් විය හැකිය.

Australia general map

මෙම සතුන් ආහාරයට ගන්නේ කුහුඹුවන් පමණි. ඔවුන්ට දිනකට කුඩා කළු කුහුඹුවන් දහස් ගණනක් වුවත්  ආහාරයට ගත හැකිය.

ඔවුන්ගේ කොඳු ඇට පෙළ විශේෂ කේතු ආකාරයකට සෑදී ඇති බැවින් එය විලෝපිකයන්ගෙන් ආරක්ෂා වීමට උපකාරීවනවා පමණක් නොව, ඔවුන්ගේ ශුෂ්ක වාසභූමිවල ජලය අවශෝෂණය කර ගැනීමටද එය උපකාරී වේ. උගේ කටු අතර හයිග්‍රොස්කොපික් (hygroscopic) (තෙතමනය ආකර්ෂණය කර ගන්නා) කට්ටක මඟින් දුර්ලබව ලැබෙන වර්ෂා පතනයකින් ඔවුන්ට අවශ්‍ය වන්නාවූ ජලය අවශෝෂණය කර රඳවා තබා ගැනීමට හැකියාව ඇත.

 

 

02.Aye Aye

මෙම සත්වයින් සොයා ගත හැක්කේ මැඩගස්කර දූපතේ පමණි.Aye Aye තද දුඹුරු හෝ කළු පැහැයෙන් යුක්ත වන අතර ඔවුන්ගේ සිරුරට වඩා විශාල පඳුරු වලිගයකින් යුක්ත වේ. විශාල ඇස්, සිහින් ඇඟිලි සහ විශාල සංවේදී කන් ද ඔවුන් සතු ය.

වැසි වනාන්තර ගස්වල තම ජීවිතය ගත කරන අතර මෙම ජීවීන් පොළොවට නොපැමිණේ. ඔවුන් නිශාචර වන අතර, කොළ සහ අතු වලින් සෑදී බෝල වැනි කූඩුවක ගුලි වී දවස ගත කරති. මෙම කූඩු විශාල ගස්වල දෙබලක පිහිටා ඇති තනි පිවිසුම් සිදුරු සහිත සංවෘත ගෝල ලෙස පෙනේ. මැඩගස්කරයේ වෙසෙන බොහෝ අය Aye Aye සත්වයින් අවාසනාවන්ත පෙර නිමිත්තක් ලෙස සලකති. මේ හේතුව නිසා ඔවුන්ව බොහෝ විට දුටු විගසම මරා දමා ඇත. එවැනි දඩයම් කිරීම්, වාසස්ථාන විනාශ කිරීමත් සමඟ, Aye Aye ජනගහනය වඳවී යාමේ අවදානමට ලක් වී ඇත. කෙසේවෙත්ත් අද විටනම් ඔවුන් දඩයම් කිරීම ආදිය තහනම් කොට නීතියෙන් ඔවුන්ව ආරක්ෂා කර ඇත.

 

 

03.The Maned Wolf

මැනෙඩ් වුල්ෆ් යනු දකුණු ඇමරිකාවේ canine (dog) – සුනඛ පවුලේ විශාලතම සාමාජිකයෙකි, සිරුරේ දිග සෙන්ටිමීටර 75 ක් දක්වා (වලිගය ඇතුළුව)වර්ධනය වේ. මැනෙඩ් වුල්ෆ්ගේ බර කිලෝග්‍රෑම් 30 ක් පමණ වේ. මොවුන්ගේ  පෙනුම Red Fox (Vulpes vulpes)- රතු ෆොක්ස් (වුල්ප්ස් වුල්ප්ස්) ලට සමාන වන අතර ඉහළ පෙදෙස හොඳින් හඳුනාගත හැකි රන්වන් හා රතු මිශ්‍ර කබායක් ලෙසට පිහිටා ඇත. ඒවාගේම විශාල කන් සහ සුදු උගුරක් මැනෙඩ් සතුය. මැනෙඩ් වුල්ෆ්ගේ දිගු සිහින් කකුල් යනු දඩයම් කිරීමේදී සත්වයාට උස තණකොළවලට ඉහළින් බැලීමට ඉඩ සලසන ලද අනුවර්තනයකි.

මැනෙඩ් වුල්ෆ් යනු සර්ව භක්‍ෂකයෙකි, එයින් අදහස් වන්නේ ශාක හා මාංශ ඇතුළු විවිධ ආහාර අනුභව කරන බවයි. එම ආහාරයෙන් 50% ක්ම පලතුරු වලින් සෑදී ඇති අතර අනෙක් සියයට 50 ක් අපෘෂ්ඨවංශීන්, පක්ෂීන්, උරගයින් සහ මීයන් සහ කුඩා මුවන් වැනි ක්ෂීරපායින්ගෙන් සමන්විත වේ.
මෙම සත්ව කාණ්ඩයද වඳවීමේ තර්ජනයට ලක්ව ඇත.ප්‍රධාන තර්ජනය වන්නේ වාසස්ථාන අහිමිවීම හා ඛණ්ඩනය වීමයි. තෘණ බිම් ගොවිබිම් බවට පරිවර්තනය කිරීම හා වගා කිරීම් සඳහා ඔවුන්ගේ වාසස්ථාන එළිපෙහෙළි කිරීම මේ ප්‍රධාන තර්ජනයන් වේ. මාර්ග අනතුරු තවත් තර්ජනයකි.

 

 

 

04.Gerenuk – ගෙරෙනූක්

දිගු කකුල්, දිගු බෙල්ල සහ විශාල ඇස් අනෙකුත් අප්‍රිකානු ඇන්ටිලොප් (antelope ) කාණ්ඩයන්ගෙන් ගෙරෙනූක් වෙන්කර හඳුනා ගනී. අනෙක් කකුල් හතරේ ශාකභක්‍ෂකයන් මෙන් නොව මෙම සුරතල් සතුන් බොහෝ විට ඔවුන්ගේ කකුල් මත සමබරව සිට ආහාර ගනී. මෙම දිග කකුල් හා දිගු බෙල්ල භාවිතා කරමින්, වෙනත් කිසිදු සතෙකුට ළඟා විය නොහැකි පඳුරු වලට ළඟා වීමට ඔවුනට හැකියාව පවතින අතර පඳුරු මත ඉහළ සිට කොළ ආහාරයට දගත හැකිය.අප්‍රිකානු රටවල් වන කෙන්යාව, ඉතියෝපියාව, සෝමාලියාව සහ ඊසානදිග ටැන්සානියාව යන රටවල වෙසෙති ඔවුන් බහුලව වාසය කරති.


ඔවුන්ගේ වාසස්ථාන අර්ධ ශුෂ්ක කලාපවල සිට වියළි කාන්තාර දක්වා වෙනස් වේ. ඔවුන් උස ගස්  තිබෙන වනාන්තර සහ විවෘත තෘණ බිම්වල වාසය කිරීමෙන්  වැළකී සිටිති.ඔවුන්ගේ ශක්තිමත් පසුපස කකුල් සහ විශේෂයෙන් වෙනස් කරන ලද කශේරුකා කකුල් දෙකක් මත කෙළින් සිටගෙන ඔවුන්ගේ උස වැඩි කරයි.


ඔවුන්ගේ දිගු බෙල්ල ඔවුන්ගේ ස්ථාවර උස අඩි හයකට (මීටර 2) වඩා වැඩි කරයි.කකුල් දෙකක් මත සමතුලිත විය හැකි බැවින්, ඔවුන්ගේ ඉදිරිපස කකුල් භාවිතා කර බිම සිට අඩි අටක් (මීටර 2.4) ක් පමණ ඉහළ අතු පහළට ඇදගෙන යා හැකිය.

 

 

05.Babirusa – බබිරුසා

බබිරුසා යනු ඉන්දුනීසියාවේ සුලවේසි, වොලෙසියා, ටෝගියන් සහ සුලා යන දූපත් වල දක්නට ලැබෙන දැවැන්ත වක්‍ර ඇත්දළ වැනි දළ සතරක් සහිත විශාල ඌරු විශේෂයකි. deer-pigs ලෙසද මොවුන්ව හදුන්වනු ලබයි. සුලවේසි බබිරුසා සතුව විශාල ඇත්දළ යුගල දෙකක් වැනි දළ පිහිටා ඇති අතර එය බබිරුසා විශේෂ තුනෙන් විශාලතම වර්ගය වේ. වගුරුබිම් සහ වැසි වනාන්තරවල දක්නට ලැබෙන බබිරුසාවන්ගේ බැරල් හැඩැති සිරුරු සියුම් ය,මේ සත්වයින්ගේ සිරුර තද අළු හෝ දුඹුරු පැහැයෙන් යුක්ත වන අතර රෝම පිහිටා නැති බව පෙනේ. බබිරුසාවන් අඩි 2 ක් පමණ උස සහ අඩි 3 ක් පමණ දිගට වැඩෙන අතර රාත්තල් 200 ට වඩා බර වේ. මුවන්ගේ කකුල් වැනි කකුල් මත එම සිරුර සමතුලිත කරගෙන සිටී. වඩාත්ම ප්‍රසිද්ධ බබිරුසා විශේෂය ඔවුන්ට පිහිටා තිබෙන දැවැන්ත වක්‍ර ඇත්දළ වලින් කැපී පෙනේ.

අලි ඇත්දළ මෙන් නොව, බබිරුසා ඇත්දළ සෑදී ඇත්තේ වැඩි පීඩනයකට ඔරොත්තු දීමට නොවේ; ඒවා බිඳෙන සුළු වන අතර සටන් සඳහා සුදුසු නොවේ.

ස්වදේශික වාසභූමිවල බබිරුසා ජනගහනය 10,000 ට වඩා අඩු වී තිබෙන බව වාර්තා වේ. දඩයම් කිරීම සහ වාසස්ථාන අහිමි වීම හේතුවෙන් බබිරුසා තර්ජනයට ලක්වූ විශේෂයන්ගේ රතු ලැයිස්තුවේ ස්වභාව ධර්මය සංරක්ෂණය කිරීමේ ජාත්‍යන්තර සංගමයේ (අයි.යූ.සී.එන්) අවදානමට ලක්විය හැකි අය ලෙස ලැයිස්තු ගත කර ඇත. ඔවුන්ව ඉන්දුනීසියාවේ දඩයම් කිරීම නීති විරෝධී බව ප්‍රකාශ කොට ඇත. කෙසේ වෙතත්, දඩයම් කිරීම බබිරුසාට සැලකිය යුතු තර්ජනයක් ලෙස පවතී.

 

 

06.Proboscis Monkey

ප්‍රොබොසිස් වඳුරා යනු බෝර්නියෝහි වැසි වනාන්තරවල දක්නට ලැබෙන දිගු නාසය සහිත වඳුරු විශේෂයකි. අසාමාන්‍ය ලෙස විශාල නාසය නිසා ප්‍රොබොසිස් වඳුරා ප්‍රසිද්ධ හා සුවිශේෂී වේ. විශ්වාස කිරීමට අපහසු වුවත්, පිරිමි ප්‍රොබොස්කිස් වඳුරන් සහකරුවන් ආකර්ෂණය කර ගැනීම සඳහා ඔවුන්ගේ මාංසමය, පෙන්ඩුලස් නාසය භාවිතා කරයි. විද්‍යාඥයින් සිතන්නේ මෙම බාහිර අවයවය වඳුරන්ට ගැහැනු ළමයින්ගේ සිත් ඇදගැනීමට හා ප්‍රතිවාදී පිරිමින් බිය ගැන්වීමට නිර්මාණය වූ දෙයක් ලෙසය.

ආසියාවේ විශාලතම වඳුරන් අතර පිරිමි ප්‍රොබොස්කිස් වඳුරන් රාත්තල් 50 දක්වා බර නමුත් ගැහැණු සතුන් වැඩෙන්නේ එම  ප්‍රමාණයෙන් අඩක් පමණි. වැඩිහිටියන් ලා දුඹුරු පැහැති ලොම් සහිත වන අතර හිස සහ උරහිස් වටා රතු පැහැයක් දක්නට ලැබේ, කකුල් සහ වලිගය අළු පැහැයක් ගනී. නාසය වර්ධනය වන්නේ නම් පිරිමි  ප්‍රොබොස්කිස්ලාගේ පමණි.

ප්‍රොබොසිස් වඳුරන් ප්‍රධාන වශයෙන් කොළ, බීජ සහ ඉදුණු පලතුරු ආහාරයට ගන්නා නමුත් ඉඳහිට කෘමීන් ද ආහාරයට ගනු ලබයි. ආහාර ජීර්ණය සඳහා සහජීව බැක්ටීරියා රාශියක් මත රඳා පවතින සංකීර්ණ, කුටීර සහිත බඩක් ඔවුන් සතුව ඇත.
අවාසනාවකට මෙන් දැව, ජනාවාස හා තෙල් පාම් වගාවන් සඳහා කලාපයේ වැසි වනාන්තර අධික ලෙස කැපීම ඔවුන්ගේ වාසස්ථාන විනාශ වීමට හේතු වී ඇත . මේ නිසා ඔවුන්ට නිතර නිතර ගස් වලින් බැසීමට සිදු වී ඇති අතර බොහෝ විට ආහාර සොයා ගැනීම සඳහා අනතුරුදායක ලෙස දිගු දුර ගමන් කළ යුතුය. විලෝපිකයන්වන ජගුවාර් සහ ප්‍රොබොස්කිස් වඳුරා ප්‍රණීත ආහාරයක් ලෙස සලකන සමහර ස්වදේශික ජනයා ද සිටින නිසා ඔවුන්ට ජීවත් වීමට තවතවත් තර්ජන එල්ල වී ඇත.

 

 

07.Saiga Antelope


සයිගා ඇන්ටෙලොප් යනු කසකස්තානය, රුසියාව සහ උතුරු ඇමරිකාවේ ජීවත් වන වඳවීමේ තර්ජනයට ලක් වූ විශේෂයකි. සයිගා ඇන්ටිලොප් යනු නාසයේ විශාලත්වය නිසා අතිශයින්ම සුවිශේෂී පෙනුමක් ඇති දර්ශනීය සත්වයෙකි.සයිගා ඇන්ටෙලොප් යනු 2018 සිට බරපතල ලෙස වඳවීමේ තර්ජනයට ලක්ව ඇති විශේෂයක් වුවත් නැවත වර්ධනය වෙමින් පවතී.

කසකස්තානය ලෝකයේ සයිගාවන් බහුතරයකගේ නිවහනයි. සයිගා ඇන්ටිලොප් සත්වයින් 2019 සිට කසකස්තානයේ බොහෝ සෙයින් වැඩි වී ඇත. පසුගිය ගුවන් සමීක්ෂණයෙන් පසු එය 3,34,000 සිට 8,42,000 දක්වා ඉහළ ගිය බව වාර්ථා වේ.සයිගා ඇන්ටිලොප්ස් ඔවුන්ගේ ඉදිමුණ, අතිශයින්ම සුවිශේෂී නාසය වියළි ග්‍රීෂ්ම ඍතුවේදී දූවිලි පෙරීමට හා ශීත ඍතුවේ ශීත වාතය උණුසුම් කිරීමට භාවිතා කරනු ලැබේ.පිරිමි සතුන්ට අසාමාන්‍ය කැරට් හැඩැති, අං දෙකක්ද පිහිටා ඇත.

 

 

 

08.Okapi


ඔකාපි යනු ජිරාෆ් සහ සීබ්‍රා යන සත්ව වර්ග දෙකටම  සම්බන්ධ ලස්සන හා අසාමාන්‍ය සතෙකි. වඳවීමේ තර්ජනයට ලක්ව ඇති ඔකාපි කොංගෝ වනාන්තරයට ආවේණික මධ්‍යම ප්‍රමාණයේ සත්වයෙක් වේ.

ඔකාපි යනු ලැජ්ජාශීලී, හුදෙකලාව වාසයට කැමති සතෙකි, සැඟවී ජීවත් වන්න්ට කැමති මොවුන්  කොළ, දිලීර සහ පළතුරු ආහාරයට ගනී. අතු වලින් කොළ ඉවත් කිරීම සඳහා ඔවුන්ගේ දිගු දිව භාවිතා කරන අතර මැටි, පිළිස්සූ දැව ආදිය ආහාර වේලට අතිරේකව යොදා ගනී. ඔකාපිස් ගොදුරක් වන්නේ  (පැන්තෙරා පර්ඩස්) දිවියන්ටය .

 

 

 

09.Fossa

ෆොසා යනු මැඩගස්කරයේ දූපතට ආවේණික ක්ෂීරපායී වල් බළලෙකි. ෆොසා යනු මැඩගස්කරයේ විශාලතම ක්ෂීරපායී මාංශ භක්ෂකයා වන අතරම ඉහළම විලෝපිකයාද වේ.

මොන්ගුස්ගේ ඥාතියෙකු වන ෆෝසා ඉන්දියානු සාගරයේ අප්‍රිකානු දූපතක් වන මැඩගස්කරයේ වනාන්තරවලට අනන්‍ය වේ. නාසයේ සිට වලිගය දක්වා අඩි 6 ක් පමණ දිගින් හා රාත්තල් 26 ක් දක්වා බරින් යුත් ෆෝසා යනු සිනිඳු ශරීරයක් සහිත බළලෙකු වන අතර එහි මොන්ගෝස් ඥාති සහෝදරයන්ට එතරම් සමානකමක් නැත. කෙසේ වෙතත් වර්තමානයේ, වාසස්ථාන අහිමි වීම නිසා ෆොසාවන් වඳවීමේ තර්ජනයට ලක් වී තිබේ. ෆොසා හි එකම නිවස වන මැඩගස්කරයේ වනාන්තර අද පවතින්නේ මුල් ආවරණයෙන් සියයට දහයකට වඩා අඩු ප්‍රමාණයකි.

 

 

 

10.Water deer – Vampire Deer


ජල මුවන් යනු මුවන් පවුලේ වඩාත්ම අසාමාන්‍ය විශේෂයක් ලෙස හැඳින්විය හැකිය. ඔවුන්ගේද  උප විශේෂ දෙකක් ඇත – චීන සහ කොරියානු ජල මුවන් ඒ උප විශේෂ දෙක වේ. ජල මුවෙකුගේ පෙනුම සුපුරුදු මුවෙකුට වඩා වෙනස් ය. සාමාන්‍ය මුවෙකුගේ උස, වර්ණය හෝ හැසිරීම් රටාව ඔවුනට සමාන නොවේ. ජල මුවන් දිග මීටරයකටවත් ළඟා නොවන අතර එහි බර කිලෝග්‍රෑම් 15 කට වඩා වැඩි නොවේ. ජල මුවෙකුගේ සම ලා දුඹුරු පැහැයෙන් යුක්ත වේ. හිස කුඩා වන අතර විශාල කන් දිගටි වේ. ජල මුවන්ගේ වඩාත්ම විස්මිත ලක්ෂණය වන්නේ අං නොමැති වීමයි. අං වෙනුවට සත්වයාට හකු ඉහළ කොටසේ දිගු සුනඛ දත් පිහිටා ඇත. එම දත්වල දිග සෙන්ටිමීටර 8 කට වඩා වැඩිය. එවැනි පුදුමාකාර දත් ඇත්තේ පිරිමින්ට ජල මුවන්ට පමණි. ජනයා ජල මුවන් “වැම්පයර් මුවන්” ලෙස හඳුන්වන්නේ මේ දත්වල පිහිටීම නිසා වැම්පයර් කෙනෙක් සිහියට නැගෙන නිසාම විය යුතුය.


ජල මුවන් විශිෂ්ට පිහිනුම් හැකියාව නිසාම  ඔවුන්ගේ නම ලබා ගෙන ඇත.ඔවුන්ගේ වාසභූමිය පිහිටා ඇත්තේ යැංසි ගඟේ වෙරළබඩ තෙත්බිම්වල ය. උතුරු කොරියාවේ ජල මුවන් විශේෂය සශ්‍රීක වන්නේ එහි පොහොසත් වනාන්තර සහ තෙත්බිම් වලට ස්තුතිවන්නටය. එසේම, ජල මුවන්ගේ ජනගහනය ඇමරිකා එක්සත් ජනපදය, ප්‍රංශය සහ ආර්ජන්ටිනාව යන රටවලින් ද සොයාගත හැකිය.



තවත් මේ වගේ දේවල් දැනගන්න දැන්ම අපේ Page එක Like කරල තියාගන්න.

Leave a Reply